Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

CUCLA – za i protiv

 

 

Neki tvrde da je cucla “loša navika”, neki hvale njene pozitivne strane, neki je smatraju odličnim sredstvom za smirenje deteta kada nismo u stanju da ga umirimo ni na jedan drugi način. Ali šta je istina od svega toga?

 

Cuclanje je osnovni prirodni refleks za svako dete. Omogućava mu da se hrani, da se smiri, da nauči da koordiniše disanje i gutanje, i da razvije funkcionalnost mišića lica i jezika.

 

Za pravilan oralni razvoj veoma je važno paziti šta dete stavlja u usta. Cucla igra izuzetno važnu ulogu u pravilnom razvoju detetovih usta.

 

Zbog toga je potrebna dobro smišljena cucla koja bi se savršeno uklopila u usta i na taj način omogućila pravilnu raspodelu pritiska jezika na nepce.

 

Stručnjaci se slažu: što je tanji i mekši grlić cucle, manji je pritisak na zubne arkade i dečje zube. Pored toga, treba da ima odgovarajući oblik koji će omogućiti pravilan rad jezika i njegovu prirodnu ulogu u razvoju nepca. Sve ovo je važno kako bi se smanjio rizik od neravnih zubnih arkada i lošeg zagrižaja. Najbolje cucle imaju aktivan ortodontični vrh koji omogućava pravilan razvoj usne šupljine. Najčešće su pravljeni od kaučuka i silikona.

 

KAUČUK

Kaučuk je prirodna i savitljiva guma koja vodi poreklo od lateksa. Veoma je mekan. Cucla od kaučuka se mora često menjati u početku jer propada od korišćenja. Izdržljiva je na pritisak zuba bebe i ne cepa se pri izbijanju prvih zubića. Za razliku od silikona, kaučuk upija mirise i ukuse i zbog toga se može brzo pokvariti ako se prečesto steriliše.

 

SILIKON

Silikon je sintetički materijal dobijen od silicijuma. Cucle od ovog materijala su providne, ne mogu se deformisati, ne upijaju mirise i ukuse i ne podležu promenama usled čestog sterilisanja. Ipak treba obratiti pažnju u fazi izbijanja zuba: cucla od silikona se može pokidati i  mora se zameniti čim se primete prvi zacepi. Iz ovog razloga cucle od silikona se preporučuju u prvim mesecima dok beba još nema zubiće kojima bi iskidala cuclu.

 

SAVETI

Cucla, dakle, nije loš izbor ali ne treba ni da bude zamena za dojku koja detetu predstavlja prvi izvor hrane ali i utehe.

 

Treba izbegavati cuclu kao “protivsredstvo” za svaki plač. Neophodno je shvatiti uzrok plača deteta i rešiti ga na drugačiji način.

 

Koliko je moguće, nemojte držati cuclu stalno u detetovim ustima: što je više koristi, odvikavanje će biti teže!

 

SAVETI NAUČNOG KOMITETA ITALIJANSKOG DRUŠTVA ORTODONTIJE (SIDO)

 

Pozitivnost korišćenja cucle

  • daje mir i sigurnost
  • stimuliše koordiniranu neuromišićnu aktivnost
  • potpomaže razvoj vilice
  • smanjuje rizik od SIDS (sindrom prerane smrti kod odojčadi, smrt u kolevci)

 

 

UPUTSVO ZA PRAVILNO KORIŠĆENJE

 

  • privilegovati korišćenje kada je potreba za sisanjem očigledna, izbegavati kada beba želi da komunicira
  • nemojte koristiti edulkolorante (npr, med, šećer) da bi se izbegao karijes

 

Za pravilan razvoj usne šupljine, vrh cucle treba da bude:

  • prilagođen za dečja usta
  • da ima tanak grlić da bi se izbegli problemi u razvoju zuba
  • treba da omogući fiziološki pokret jezika, i korektnu raspodelu pritiska na nepce.

 

 Izvor: gravidanza.it

Foto: Shutterstock