Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Matične ćelije, da ili ne?

 

Biobanka je najbliža porodična banka matičnih ćelija u Srbiji i vodeća banka matičnih ćelija u Sloveniji. Od 2008. je lider, pouzdan partner i prvi izbor roditelja kada se odlučuju za čuvanje matičnih ćelija svog deteta. Ekskluzivni zastupnik Biobanke za Srbiju je kompanija Biotiss.

 

Rad Biobanke je u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU koje reguliše ovu oblast, te uz GMP sertifikat (Good Manufacturing Practice) o dobroj poslovnoj praksi koji posedujemo, obezbeđujemo apsolutnu sigurnost i sledljivost uzoraka koji se čuvaju u Biobanci.

 

Vaša beba se rađa sa ličnim zdravstvenim osiguranjem - to su matične ćelije u krvi pupčane vrpce koje imaju sposobnost da zamene ostarele i obolele ćelije tkiva i organa. Matične ćelije uzete iz krvi pupčane vrpce stare su samo devet meseci, i tada su u najboljem biološkom stanju jer nisu bile izložene štetnim uticajima, te poseduju raznovrsnu strukturu, zbog čega imaju široku primenu u lečenju različitih bolesti.

 

U bilo kom trenutku života, Vaše dete moći će upotrebiti sačuvane matične ćelije, a očekivanja su da će njima biti moguće lečiti više od 100 različitih bolesti. Danas je terapija matičnim ćelijama standard za lečenje sve više bolesti, među kojima su i one najteže, kao što su maligne bolesti krvi - leukemije i limfomi. Čuvanje sopstvenih matičnih ćelija osigurava 100% genetsku kompatibilnost - tokom lečenja nema reakcije odbacivanja. Svake godine, u Srbiji oko 200 pacijenata ima potrebu za transplantacijom matičnih ćelija. U slučaju potrebe, dostavićemo matične ćelije u bilo koju izabranu bolnicu u Evropi za najviše 48 sati, a bilo gde u svetu za najviše 96 sati.

 

Uzimanje krvi iz pupčane vrpce je jednostavan i rutinski postupak koji izvodi medicinsko osoblje odmah po porođaju i koji ni na koji način ne utiče na sam tok porođaja, niti na zdravlje majke i bebe. Uzeti uzorak se transportuje u Biobanku u Sloveniji, gde se odmah obavljaju obimna laboratorijska ispitivanja, nakon kojih, ukoliko je sve u redu, počinje proces čuvanja metodom krioprezervacije, na veoma niskoj temperaturi. Na ovaj način, matične ćelije se mogu čuvati neograničeno dugo. Celokupna procedura, od uzimanja uzorka do pohranjivanja, odvija se u roku od 48 časova, a to je izuzetno bitno jer što manje vremena prođe od uzimanja uzorka do skladištenja, to je kvalitet sačuvanih matičnih ćelija bolji. Zbog blizine Biobanke Srbiji, ovo vreme je maksimalno skraćeno.

 

Svi polaznici Fit i Zdrava Mama Besplatnih Radionica za roditelje dobijaju popust u vrednosti od 100 EUR za čuvanje matičnih ćelija, te vas pozivamo da iskoristite ovu pogodnost. Sve dodatne informacije možete da dobijete ukoliko posetite njihovu internet stranicu www.biobanka.rs ili ih direktno kontaktirate putem email-a info@biobanka.rs ili na telefon 060.567.7133.

Javite nam se da Vam još detaljnije predstavimo Biobanku i značaj čuvanja matičnih ćelija, i da Vam pomognemo da donesete odluku o darivanju svog deteta sa nečim zaista dragocenim, već na samom rođenju.