Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Perinealna masaža ili masaža perineuma (međice)

 

Perineum (međica) je oblast između vagine i anusa, odnosno grupa mišića koji se tu nalaze. Masaža ove zone pred kraj trudnoće dovodi do veće elastičnosti i smanjuje rizik od cepanja tokom porođaja. Mnoga svetska istraživanja pokazala su da pravovremena i adekvatna masaža sprečava epiziotomiju i cepananje perineuma (međice), ali ćete često čuti i naše bake kako vam to savetuju.

Sa masažom perineuma se počinje od 34. nedelje trudnoće i to treba da bude sastavni deo vaše pripreme za porođaj. Preporuka je da masažu sprovodite svaki drugi ili treći dan u trajanju od 5 do 10 minuta.

 

Napomena: pre nego što počnete sa masažom, proverite da li vam je vaginalni bris uredan. Ukoliko imate vaginalnu infekciju i ako vam je ginekolog prepisao terapiju masaža se odlaže do prestanka terapije i otklanjanja simptoma infekcije.

 

Šta vam je potrebno za masažu:

  • čiste ruke i isečeni nokti
  • jedan ili više jastuka
  • ulje badema, kokosa ili kantariona, a kod nas u apotekama možete pronaći i specijalno Weleda ulje za masažu perineuma (nemojte koristiti bebi ulje ili mineralna ulja)
  • ako same izvodite masažu potrebno vam je i ogledalo kako biste videle da li dobro to radite i kako biste ispratile korak po korak u masaži, ali ako vaš partner želi da vam pomogne slobodno mu se prepustite.

 

Kako izvesti masažu?

 

  1. Udobno se smestite na neko prijatno mesto u polusedeći položaj sa jastucima iza leđa.
  2. Nanesite ulje na prste i lagano utrljajte na perineum.
  3. Ubacite palac oko 2 cm u vaginu i nežno izvršite pritisak prema anusu, ponovite ovo nekoliko puta.
  4. Zatim, zamislite da vam je vaginalni otvor sat. Povlačite palac od sredine 6h pa ga povlačite na gore prema 3h i vršite pritisak dok to izvodite. Izvodite ovo dvadesetak puta a zatim pređite na drugu stranu i ponovite.
  5. Nakon toga ponovite polukružne pokrete od 3h preko 6h pa do 9h.

 

 

 

Za vreme masaže možete osetiti blago peckanje i znajte da je to normalno, ukoliko osetite bol i neprijatnost smanjite pritisak.

Pratite uputsva i vremenom ćete osetiti kako vaša međica postaje elastičnija I mekša, i ne brinite -nakon porođaja će se sve vratiti u prvobitno stanje.

 

 

 Dušica Dišić Kovačević, Viša medicinska sestra-babica, edukator psihofizičke pripreme i vlasnica www.bebipatrola.rs patronažnog servisa

Foto: Shutterstock, Fit i zdrava mama