Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Predznaci porođaja

 

Pojava materičnih kontrakcija

Kod najvećeg broja trudnica porođaj počinje kontrakcijama materice. One mogu biti lažne i prave. Razlika je u tome što lažne, tzv Brakston Hiks, nisu pravilne, nemaju ujednačen intenzitet i vreme trajanja. Prave kontrakcije su u početku retke, ali se javljaju ritmično, sa sve većom učestalošću, intenzitetom i trajanjem. One ne moraju biti bolne, ali se uvek javlja stezanje stomaka koje može biti praćeno neprijatnošću u dnu stomaka ili u predelu krsta u vidu menstrualnog bola koji prati ovo stezanje.

 

Prskanje vodenjaka

Kod 10-15% žena pre porođajnih kontrakcija se može javiti prskanje vodenjaka, ako je nastupilo u terminu ili oko termina porođaja, a vrlo brzo posle toga, najdalje 24-48h, javljaju se porođajne kontrakcije materice. Prsnuće može biti delimično (visoko) ili potpuno.

U slučaju delimičnog prsnuća plodova voda otiče u malim količinama i prvo što ćete primetiti je mokar veš. Tada treba da ispratite to oticanje, obucite čist veš, ne stavljajte uložak ili vatu i pratite. Često može da se desi da je veš mokar usled znojenja, nevoljnog mokrenja ili pojačanog vaginalnog sekreta. U slučaju da utvrdite da konstantno imate vlažan veš i da to traje nekoliko sati, obavezno se javite svom ginekologu.

Kod potpunog prsnuća plodova voda ističe u većoj količini i očigledno je da je došlo do prsnuća vodenjaka. Normalna plodova voda je bistra i bezbojna tečnost bez mirisa. U tom slučaju potrebno je da legnete ako ste kod kuće, a ako ste na ulici zastanite desetak minuta, pa nakon toga polako krenete u bolnicu.

Uvek kada posumnjate da je došlo do prsnuća vodenjaka a još uvek nemate kontrakcije, treba da se javite u porodilište. Preventivno se uključuje antibiotik jer svako prsnuće vodenjaka predstavlja potencijalno otvoren put za infekciju i zahteva obaveznu hospitalizaciju.

 

Osluškujte svoje telo, budite pozitivne i spremno dočekajte bebu!

 

Dušica Dišić Kovačević, VMS babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i vlasnica www.bebipatrola.rs patronažnog servisa

Foto: Shutterstock