Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Prevremeni porođaj

 

 

U svetu se prevremeno rodi 15 miliona beba godišnje, a u Srbiji oko četiri hiljade.

Koji su razlozi za to? Da li se to može izbeći?

Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije prevremeno rođenim detetom se smatra ono koje je rođeno pre 37 nedelje trudnoće i sa porođajnom težinom od 2500 gr ili manje.

Prevremeni porođaj je čest uzrok smrtnosti odojčadi (zbog respiratornih i neuroloških komplikacija) ali srećom, čak i za vrlo rano rođenu decu, ishod je često pozitivan a medicina je u mogućnosti da pruži nedonoščićima sve bolje uslove za razvoj.

Objašnjenje ove pojave

U polovini slučajeva prevremeno rođenih beba lekari su ti koji odlučuju o prevremenom porođaju jer su procenili da su majka ili beba u opasnosti. Za to postoji nekoliko razloga:

  • ako majka pati od ozbiljne hipertenzije, i nastavak trunoće bi mogao da izazove eklampsiju (neku vrstu napada epilepsije koja se manifestuje kroz snažne konvulzije),
  • ako je majka dijabetičar i nivo šećera u krvi joj nije uravnotežen (tada se povećava količina amnionske tečnosti (plodove vode) i beba može da se ugoji i zbog toga bude u opasnosti),
  • ili ako beba kasni u intrauterinom razvoju.

U ovakvim situacijama ginekolozi moraju da izazovu porođaj, jer smatraju da je prevremeni porođaj manji rizik za bebu od navedenih komplikacija.

U drugoj polovini slučajeva prerano rođenih beba, takav porođaj se dešava spontano. U 15%  takvih porođaja spadaju višeplodne trudnoće (blizanačka trudnoća ili trojke, na primer), a 5% zbog materičnih malformacija. Za preostalih 80% slučajeva lekari, nažalost, nemaju objašnjenje.

 

Zašto se blizanci i trojke često rađaju prevremeno?

Materica je više olabavljena, što je logično, i to izaziva kontrakcije, a samim tim i prerano otvaranje grlića materice i pucanje plodovih ovojaka (vodenjaka). Činjenica je da su višeplodne  trudnoće uglavnom posledica veštačkog začeća. Kako bi se smanjili rizici prevremenog porođaja ginekolozi danas ograničavaju broj embriona koji se ubaciju u matericu . Štaviše, kada je neophodna stimulacija jajnika, lekari izazivaju ovulaciju samo ako se u jajniku  nalazi jedan folikul. Tako se rizik od višeplodne trudnoće drastično smanjuje.

 

Da li naprezanje predstavlja jedan od faktora rizika prevremenog porođaja?

Iako to nikada nije dokazano, rizik od prevremenog  porođaja se povećava kod onih žena koje žive u teškim životnim uslovima, koje imaju bebe ili decu malog uzrasta kod kuće, ukoliko žive na visokom spratu u zgradi bez lifta, bave se iscrpljujućim poslom u kome je radno vreme rastegljivo, rade preko 40 časova nedeljno, provode više sati dnevno u prevozu, itd. Kada se nakarikaju sve obaveze i ako tenzija ne posustaje, to sve predstavlja izvestan rizik.

Da li vaginalne infekcije imaju nekog udela?

Ginekolozi danas smatraju da infekcije jesu jedan od najvećih uzročnika prevremenog porođaja. Od infekcija zuba, preko urinarnih i vaginalnih, infekcijom se smatraju sve one upale koje mogu da izazovu prevremeni porođaj.

 

Postoji li neka preventiva?

Iskreno govoreći – ne. Pa ipak, iako postoje izvesne predrasude i strahovi (još nije dokazano da loša dentalna higijena utiče na prevremeni porođaj niti da bi redovne kontrole kod zubara značajno smanjile broj prevremeno rođenih beba), treba se voditi time da je bolje voditi ZDRAV život tokom trudnoće, ići redovno na kontrole kod ginekologa, izbegavati alkohol i pušenje, i redovno pregledati zube. Ali to nije spektakularna novost, i važi za sve trudnice, bez obzira na to koliko su zdrave!

 

Na sajtu Instituta za neonatologiju u Beogradu, naći ćete podrobne informacije o nezi prevremeno rođenih beba.

http://www.neonatologija.rs/vodic.htm

 

U Srbiji, nažalost, još nisu uvedene prakse koje podstiču kontakt majke sa prevremeno rođenom bebom, a mnoga porodilišta nemaju ni adekvatne uslove za prijem i negu ovih beba. Vajkanje i pozivanje na tešku situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi teško da može da pomogne roditeljima beba kojima je potrebna svaka pomoć i podrška, ali izgleda da je to postao opšti manir odgovora na sva važna pitanja kod nas.

 

Jednu lepu inicijativu je 2011. godine započeo Fond B92, i možete joj se priključiti u svakom trenutku:

http://www.bitkazaporodilista.rs/code/navigate.php?Id=7

Dotle, čuvajte svoje zdravlje i pazite na svoju bebu i pre nego što dođe na svet.

 

Ivana Misirlić Bigard, urednik sajta

Foto: Shutterstock