Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Tegobe poslednjeg trimestra trudnoće

 

Poslednji trimestar trudnoće nosi specifične tegobe koje se mogu odraziti na fizičko, ali neretko i psihičko stanje trudnice.

Trudnica se najčešće susreće sa: gorušicom, anemijom, konstipacijom sa nadimanjem, hemoroidima, grčevima u nogama, svrabom u predelu stomaka, bolovima u donjem delu leđa, grudima i karlici, vaginalnim i mokraćnim infekcijama, anksioznošću i mnogim drugim tegobama.

 

ANKSIOZNOST

To je zapravo pojava strahova kod trudnice kojoj se termin za porođaj približava. To je i očekivano obzirom da, posebno ako se radi o prvom porođaju, ona ne zna zapravo šta je porođaj i kakav će ishod biti po nju i po bebu.

Zato je razgovor sa ginekologom u ovom periodu neophodan i od neprocenjivog  značaja. Njegova je uloga da vas razuveri i odagna strahove, i da odgovori na sva vaša pitanja. Takođe, od velike pomoći mogu biti masaže koje deluju opuštajuće a samim tim i smirujuće na trudnicu.

 

ANEMIJA

Anemija u trudnoći mora da se detektuje na vreme. Zato se svakog meseca rade analize kako bismo pravovremeno reagovali na promene u krvnoj slici koje nas upućuju na pojavu anemije. Subjektivno, trudnica oseća zamor, pospanost, vrtoglavicu, lupanje srca, brzo se zamara, oseća nedostatak vazduha…

Prva stvar je korigovanje ishrane. Unosite više namirnica bogatih gvožđem poput crvenog mesa, povrća i suvog voća. Osim toga, lekar će vam uvesti i terapiju koja sadrži gvožđe i koja može biti različitog oblika (ampule, kapi, sirupi, tablete).

 

GORUŠICA

Za ovu pojavu se „okrivljuje” progesteron, hormon zaštitnik trudnoće, koji utiče na tonus organa za varenje, a zajedno sa rastom bebe to podstiče vraćanje želudačnog sadržaja, naročito posle obroka ili dok ste u ležećem položaju.

Zato se savetuje izbegavanje začinjenih jela, masnih namirnica, agruma, paradajza, čaja, kafe, kiselih soseva za salatu, i preporučuju češći a manji obroci. Ali ako vam gorušica mnogo smeta, lekar vam može prepisati odgovarajuće lekove koji će ublažiti ove tegobe.

 

KONSTIPACIJA, NADIMANJE

Konstipacija, odnosno neuredna stolica, veoma je česta pojava u trudnoći. Što je trudnoća „starija” to je ovaj problem sve zastupljeniji. Postoji podatak da čak 90% trudnica u druga dva trimestra ima ovaj prioblem. Razlozi za to su različiti: smanjena  fizička aktivnost, uvećanje materice zbog rasta bebe i sledstveni pritisak na okolne organe, kao i poremećaj rada organa za varenje koji su se malo ulenjili (dejstvo progesterona).

Nadimanje je prvenstveno posledica usporenog varenja.

Rešenje za ove tegobe podrazumeva ishranu bogatu vlaknima, zelenim voćem i povrćem, izbegavanje namirinica koje fermentiraju i usporavaju varenje poput suvog voća, kupusa, crnog luka i celera. Hodanje, plivanje i joga će vam mnogo pomoći. Laksative može da prepiše samo lekar i ne uzimajte ih na svoju ruku.

 

GRČEVI U NOGAMA

Ovo je veoma česta pojava kod trudnica. Javljaju se uglavnom u listovima i na nivou članaka, naročito u miru, to jest noću. Razlog za to je nedostatak magnezijuma što je tipično za poslednji trimestar.

Taj nedostatak možete nadoknaditi unošenjem integralnih žitarica, banana, oraha, lešnika, badema, crne čokolade kao i vode obogaćene magnezijumom. Lekar može da vam prepiše preparate magnezijuma ili preparat na prirodbnoj bazi.

 

SVRAB NA STOMAKU

Još jedan od čestih problema sa kojima se trudnica sreće jeste svrab na stomaku koji se javlja zbog pigmenta koji luči žučna kesa. Budući da je koža osetljivija u trudnoći, otud i osećaj svraba.

Možete koristiti hidratantne kreme ili  ulje kao i kupke i preparate od ovsenog mleka  za omekšavanje kože. Svakako je neophodno da se obratite ginekologu kako bi isključio eventualne sumnje vezane za funkije jetre.

 

TAMNE FLEKE ILI BRAON LINIJA NA STOMAKU

Javljaju se kao posledica promena pigmenta kože. Na čelu, obrazima ili bradi mogu se pojaviti fleke smeđe boje, kao i tamna linija  između pupka i pubične kosti. Obilčno  nestaju u prvim mesecima nakon bebinog rođenja.

Jedino rešenje koje može da pomogne u ovom slučaju jeste da se manje izlažete suncu, što se i inače savetuje trudnicama, i da štitite lice i telo.

 

BOLOVI U LUMBALNOM DELU LEĐA

Vrlo često žena uđe u trudnoću sa problemima koji su vezani za lumbalni deo kičme i koji se u trudnoći dodatno pogoršaju. Međutim, oni se javljaju kod velikog broja trudnica koje nisu imale taj problem ranije a koji nastaju zbog ispupčenosti zadnje lože koja nastaje zbog porasta materice, povećanja telesne mase i popuštanja ligamenata.

Zato izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje, i podižite noge što češće na neku stoličicu. Obratite pažnju i na udobnost kreveta. Ponekad je neophodno uključiti i fizioterapeuta koji će dati savete, vežbe i odgovarajuću terapiju.  

 

BOLOVI U NIVOU KARLICE

Oni se javljaju   kao osećaj težine u nivou prednjeg dela karlice, tzv. pubične kosti dok hodate ili kada se naginjete unapred te imate utisak da vam u tom predelu nešto naleže svom težinom. To je očekivana pojava zbog pritiska bebe koja iz dana u dan zauzima sve više mesta. Zato je poželjno često odmaranje kako biste rasteretili taj deo tela od pritiska.

 

BOLOVI U GRUDIMA

Javljaju se u trećem trimestru i potpuno su normalni. Grudi su se uvećale i promenile. Oko areole se pojavljuju i braonkaste tačkice a ponekad počne da curi i kolostrum. Imate osećaj da su vam grudi napete a to je zato što se uspostavlja proces dojenja.

Da bi vam bilo lakše, izaberite odgovarajući grudnjak koji možete nositi i preko noći.

 

UMOR

To je  prirodna pojava sem ako nije prisutan zbog nekih zdravstevenih problema (anemija , štitna žljezda i sl.). Javlja se zbog bebine težine, aktivnog života, kućnih poslova... Ne treba preterivati ni u čemu jer neretko mogu da se jave i kontrakcije. Obavezno se obratite  ginekologu. Samo lekar može da proceni da li je odmor neophodan i naročito da li zamor koji osećate može da utiče na preuranjeni porođaj.

Morate da se odmarate i smanjite fizičko zamaranje a da produžite  vreme spavanja.

 

NEVOLJNO MOKRENJE

Ova neprijatna pojava može da vam donese velike neprijatnosti. Ona je donekle normalna jer uvećana materica mehanički pritiska bešiku koja je puna. Otud učestala potreba za mokrenjem.

Nažalost, tu nema mnogo pomoći. Zato, ne čekajte, već idite u toalet čim osetite nadražaj i ograničite unos tečnosti.

 

HEMOROIDI

To su zapravo proširene vene i  izuzetno su česta i veoma bolna pojava, a izaziva ih problem s cirkulacijom. Uvećana materica  vrši pritisak na krvne sudove i sprečava prokrvljenost donjih ekstremiteta. Krv se nakuplja i izaziva širenje vena koje se nalaze oko anusa. Konstipacija, koja je vrlo česta u trudnoći, dodatno otežava situaciju. Ovi simptomi se mogu ublažiti korišćenjem lokalnih terapija u obliku pomada ili supozitorija koje će vam lekar prepisati kao i promenom načina ishrane.

 

URINARNE INFEKCIJE

Najčešće se prepoznaje po peckanju prilikom mokrenja, intenzivnom bolu nakon mokrenja, kao učestalom nagonu za mokrenjem,  pa i u vidu oskudnog krvarenja. To su razlozi da se javite ginekologu jer ukoliko se urinarna infekcija ne leči, može da izazove ozbiljne komplikacije. Preventive radi, možete piti mnogo tečnosti, vode i različitih čajeva (npr od peršuna).

 

VAGINALNE INFEKCIJE

Ovo je jedna od najčešćih pojava u trudnoći i predstavlja prisustvo bakterija ili gljivica u vagini koji nisu normalni stanovnici. To  je rezultat promenjene vaginalne flore usled izmenjene ravnoteže hormona a i povećane prokrvljenosti. Praćene su svrabom, peckanjem ili neprijatnim mirisom. Sa pojavom ovih simptoma, obavezno se obratite ginekologu.

 

SINDROM KARPALNOG KANALA

Vrlo često trudnica ima osećaj težine u prstima i prisustvo žmaraca, zatim  gubitak mišićne snage u člancima na ruci ili u samoj ruci. To je prouzrokovano pritiskanjem nerva u  tzv. karpalnom kanalu na ruci. Ovo je pojava na koju ne možemo uticati, ali će se ona povući posle porođaja.

 

ZNOJENJE I NALETI VRUĆINE

Ovo su neprijatnosti koje su veoma česte i dešavaju se noću ili pak u toku dana. Uglavnom su vezane za uvećanu telesnu masu i to naročito kod trudnica koje su dobile između 18 i 20 kg u prvih šest meseci. Ovo je samo jedan od razloga zbog kog trudnica ne sme da dobije više od 12 kg u trudnoći.

Preporučujemo i izbegavanje začinjene hrane, kafu, čaj, a što se oblačenja tiče laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala. Ima stavova da homeopatija može da ima blagotvrono dejstvo.

 

ISPREKIDAN SAN

Rezultat je pokretanja bebe, pripremnih kontrakcija marterice, nemogućnosti  nalaženja udobnog položaja zbog uvećanog stomaka. To se dodatno potencira ako uveče jedete tešku hranu  pa zato preporučujemo uz lagani obrok, tople čajeve i izbegavanje svega što na vas utiče razdražujuće.  Nikakve lekove, čak ni homeopatske, ne smete uzimati bez savetovanja sa lekarom.

 

PROŠIRENE VENE

I ovo je jedna od najčešćih pojava  koja se javlja zbog hormonalnih promena, oslabljenog tonusa zidova vena, zbog pritiska uvećane materice na unutrašnje krvne sudove trbuha što sve usporava protok  krvi. Ovde treba pomenuti i nasledni faktor koji je možda i najvažniji.

Zato preporučujemo da trudnica nosi pojas za trudnice i  čarape za vene koje vrše pritisak na iste (mogu se naći u apotekama). Takođe je poželjno tuširanje nogu hladnom vodom, korišćenje specijalnih krema kao i izdignute noge ne samo dok sedite, nego i u toku spavanja.

 

STRIJE

Mnoge trudnice ih smatraju ogromnim estetskim problemom, posebno one koje ostaju i posle porođaja. To su „naprsline“ elastičnh vlakana kože, najčešće na stomaku, grudima i kukovima. Njihova veličina i zastupljenost zavise od žene do žene, od kvaliteta kože i naslednih faktora ali  će se pojaviti prvenstveno ukoliko vam se telesna masa značajno povećala u trudnoći.

U mesecima i godinama nakon porođaja, strije će bledeti i ublažiti se, ali nikada neće nestati u potpunosti.

Iako efikasnost krema protiv strija i ulja slatkog badema nije zaista dokazana, one mogu da vam pomognu jer vlaže i omekšavaju kožu.

 

Prim. dr. Sci. Aleksandra Mladenović, Ordinacija Mladenović

Foto: Shutterstock